Ekkora tiltólista után nézzük mit is ehetek. Egyesek szerint a fogyasztható étlek listája nagyobb, mint a kerülendőké. No jó, de nehéz arra koncentrálni mit is ehetek, ha tudom, hogy mit NEM!
Nos a szempontok:
- Minden fogyasztható, ami teljes értékű tápanyagot tartalmaz
- és egyben a hiánypótlást is biztosítja.
Gabonafélék:
- korpatermékek
- zab
- barna rizs
- hajdina
- árpa
- köles
Kenyérfélék:
-Minden teljes kiőrlésű lisztből készült termék, ami nem tartalmaz : sütőport, kovászt és élesztőt.
- rizsből készült kekszek
- korpás keksz
- korpa torta
- korpa tészta
- tönköly tészta
Cukrot helyettesítő termékek:
- stevia
Zöldségek:
- padlizsán
- karfiol
- brokkoli
- friss uborka
- sárgarépa
- burgonya
- zöldpaprika
- petrezselyem
- retek
- kelbimbó
- célka
- vörös káposzta
- fejes saláta
- metélőhagyma
- zeller
- spárga
- paradicsom
- fehér káposzta
- vöröshagyma
- fokhagyma
- kukorica
gyümölcsök:
- ananász
- minden bogyós
- papaya
- őszibarack
- citrom
- narancs
Lényegében az édes gyümölcsök kerülendők,a savanyúak barátok.
Tojás
Olajos magvak:
- dió
- mogyoró
- mandula
- napraforgómag
- tökmag
- szezámmag
- lenmag
- mák
- kókuszreszelék
Mivel telítetlen zsírsavakban gazdagok, ezért minden nap szerepeljenek az étlapon. Végre egy jó hír!
Ellenben kerülni kell a sózott és pirított változatukat, mert magas lehet az aflatoxintartalmuk és gyakran penészes alapanyagból készülnek...
Hüvelyesek:
- szójabab
- bab
- borsó
- csicseriborsó
Magas a fehérjetartalmuk, rostban gazdagok. Sajnos szénhidrátban is, ezért a diéta első időszakában kerülendő.
Tejtermékek:
- natúr joghurt
- túró
- író
- savó
- vaj
- aludttej
- fetasajt
- mozarella
- svájci ementáli
- kevés tej és tejszín is fogyasztható
- kefír akkor, ha laktobacylussal készült!!!
Olajok:
- szezámolaj
- kukoricacsíra-olaj
- olívaolaj
- hidegen sajtolt napraforgóolaj
- tökmagolaj
- búzacsíra-olaj
- szójaolaj
(- aki nehezen bír az állati zsiradékról lemondani, az a kacsazsírt és libazsírt mértékkel fogyaszthatja)
Húsok és halak:
- fehér húsú állatok
- minden hal és tengeri herkentyű
- sovány vöröshúsok
Fogyasztásuknál a szabadon tartott állatokat kell előtérbe helyezni, mert a nem biogazdálkodásból tartott állat húsa sok káros anyagot tartalmazhat. Különösen lényeges szempont ez belsőségnél. (p.máj)
Fűszerek:
Lehetőleg frissek legyenek, mert a szárított fűszereknél előfordulhat, hogy a helytelen szárítás miatt penészes.
Italok:
- víz
- gombaölő hatású teakeverék
- salaktalanító teakeverék
- frissen préselt zöldséglé
- leves
- natúr joghurtital
- gyógyvizek
kedd, március 02, 2010
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése