Keresés

vasárnap, március 07, 2010

Vasárnapi ebéd

Ez a hét a marha jegyében telt el, így ma marhahúslevest főzök. :) Elég régen látott vendég volt nálunk, inkább csirkéből vagy karajcsontból főzöm, ellenben már hetek óta felmerült az igény a marhára, így most megint a család kérésének teszek eleget.

A férjem kifejezetten szereti a tömény főtt húst enni a leves után, tormával. Én eleve utálom a torma ízét, úgyhogy ennek hiánya konkrétan nem visel meg. Nagyobb probléma lesz ez majd húsvétkor, de addig még van időm megoldani.



Marhahúsleves



Magával a leves leírásával nem bajlódom, kevesen vannak, akik nem tudnak húslevest főzni. Inkább csak útmutatóul szolgálok, hogy a jelenlegi helyzetemre való tekintettel miképpen variálok rajta.



A levest csak zsírmentes húsból főzöm. Ettől függetlenül ha olyan húsból, csontból készül, természetesen kifőhetnek zsírok belőle, ezért amikor kihül, és megdermed a zsír a tetején, azt lekaparom.

JÓÓÓ sok zöldséggel főzöm, a kelkáposztalevéltől a zöldborsóig minden megy bele.

A levesbetét tönköly cérnametélt. Ízre alig észrevehetően tér el a sima házi tésztáétól.

Nagyon nagy mennyiségben készítem el, 5-6 litert is, mivel fél literenként 2 decinként az alaplé a mélyhűtőben végzi, későbbi felhasználálásig.



Ch tartalom:

marhahús: 0,6 g

sárgarépa: 8 g

fehérrépa: 5,9 g

karalábé: 6,9 g

kelkáposzta: 4,3 g

zellergumó: 5 g

fagyasztott zöldborsó: 15 g

vöröshagyma: 8 g

burgonya: 20 g

zöldpaprika: 3 g



Összesen: 85,7 g, egy tányér levesbetét nélkül: kb. 10 g.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése